Category Archives: Djur

Mamma, vänta på mig! – Mum, wait for me!

Björnungen stannade och tittade nyfiket på oss några sekunder. Mamma Björn stannade inte utan lunkade makligt bort. Helt plötsligt blev det en lucka till tryggheten och ungen verkade inte så kaxig längre utan satte av efter sin mamma.

The cub stopped for a couple of seconds, curiously watching us. Mother Bear kept on walking and suddenly the cub realised there was a gap to where it felt safe. The cub set off in splashing jumps to its mother.

Högdjur – In control

Sjölejonhannen betraktade oss från sin upphöjda position och utstrålade makt och självförtroende. Det lätta regnet bekom honom inte det minsta. (Södra Chiles fjordlandskap)

The male sea lion was looking down on us with an air of power and confidence. He didn’t seem to care about the light shower. (In a fiord in Southern Chile)

Kalender

Årets kalender är en fin blandning av motiv från när och fjärran. Motiven följer årstidernas växlingar och både djur och sköna landskap finns med. Ekorre, tiger, pingvin, björnar, hermelin, örnar och andra fåglar från Norden, Europa och Chile. Formatet är liggande A3. Ännu finns exemplar kvar att beställa ur en liten upplaga.

Mejla mig (arne@bivrin.com) om du är intresserad. Kalendern kostar 399:-

Månaden januari presenteras av denna lilla krabat:

2015-Januari

 

Naturens källa

Naturens källa
Naturens källa

Klockan är strax midnatt i juninatten. En björn kliver lugnt och smidigt fram till tjärnen och dricker en slurk. Luften är full av myggor och knott, men björnen verkar inte besvärad. Det speciella ljuset tillsammans med björnen skapar en stämning som för mig är en hyllning till naturen.

Bilden fick tredje pris i Årets bild 2011.

Se vad andra skrivit om bilden på Fotosidan.se –>

Passerar förbi

Passerar förbi
Passerar förbi

Ett mycket vackert och respektingivande djur i sin miljö på Wrangels ö.

Avståndet till isbjörnen är ca etthundra meter. Vi sitter på marken och njuter av ett möte utan hot och vapen. Det är som ett outtalat kontrakt mellan oss och isbjörnen. Vi får titta och vi skadar dig inte. Björnen visar upp sig och kan fortsätta sin vandring.

Det är tidig september och isbjörnarna väntar på att havsisen ska lägga sig. Vi hade gjort ett strandhugg vid Dream Head Mountains på den nordvästra delen av Wrangels ö. Vi gjorde en vandring några kilometer inåt land över tundran och var på väg tillbaka till båten, när vi kunde se björnen på långt håll. Ganska snart insåg vi att våra vägar skulle korsas. Sakta men säkert minskade avståndet till dess att det var ca 200 meter.

Vår grupp hade hjälp av två erfarna isbjörnsforskare som kunde läsa björnens beteende och visste hur man beter sig i en liknande situation. Ingen av oss hade varit med om något liknande. Pulsen steg nog en aning hos mer än en av oss.

Nikita Ovsyanikov, med trettio års erfarenhet av isbjörnar, sade åt oss att sitta ner. Därefter kunde vi fascinerat betrakta björnen komma allt närmare. Kamrat Pär är rutinerad golfare och sade efteråt att björnen var på “par tre-avstånd”, ca 90 meter. Min exif säger 80 meter. Till slut tar Nikita och Nikolaj två steg framåt och blåser upp sig lite grand, och då viker björnen av något. Allt i makligt tempo.

Den verkar fånga en lämmel och lägger sig ned på marken och tuggar i sig. Efter någon minut reser sig björnen upp och försvinner iväg. Då blir denna bild till, med tundran, ishavet och dess naturliga invånare. Vi är bara gäster.

Jag vill med bilden visa skönheten i ett vilt djur som oftast beskrivs som ytterligt farligt, kanske det farligaste på jorden. Vi fick lära oss mycket om bl a isbjörnar under vår resa. Djuret ÄR farligt, men har ett beteende som är mycket komplexare och intelligentare än vad den normalt beskrivs som.

I rampljuset

I rampljuset
I rampljuset

Det var en fantastisk vindstilla morgon i Lake Clark National park i Alaska. Vi rundade en udde i den blanka sjön – och där var hon! En mamma med en ettårsunge. Hon brydde sig inte om oss. Hon dök efter lax och dök upp ur vattnet – just där den låga morgonsolen lyste in mellan några träd. Och så ruskade hon på huvudet, jag var redo med kameran och en snabb titt på displayen: det var en bild jag drömt om att ta. Nu var resten av dagen bonus.