Category Archives: Alaska

Mamma, vänta på mig! – Mum, wait for me!

Björnungen stannade och tittade nyfiket på oss några sekunder. Mamma Björn stannade inte utan lunkade makligt bort. Helt plötsligt blev det en lucka till tryggheten och ungen verkade inte så kaxig längre utan satte av efter sin mamma.

The cub stopped for a couple of seconds, curiously watching us. Mother Bear kept on walking and suddenly the cub realised there was a gap to where it felt safe. The cub set off in splashing jumps to its mother.

Vilt och vackert

Stora delar av Alaska är vildmark. Höga berg som är snötäckta året om, sjöar, floder, skogar och enorma myrar. Här och var syns tecken på människans närvaro. Inte långt från denna plats – där floden rann ut i havet – fanns ett flertal oljeplattformar. Miljön är mycket känslig så här långt norrut.

Från bergen i bakgrunden har sannolikt smältvatten runnit ut till havet över en allt mer vidsträckt slätt. Ända sedan senaste istiden.

Låt oss hoppas att det kan vara lika vackert om 100 och 1000 år.

I rampljuset

I rampljuset
I rampljuset

Det var en fantastisk vindstilla morgon i Lake Clark National park i Alaska. Vi rundade en udde i den blanka sjön – och där var hon! En mamma med en ettårsunge. Hon brydde sig inte om oss. Hon dök efter lax och dök upp ur vattnet – just där den låga morgonsolen lyste in mellan några träd. Och så ruskade hon på huvudet, jag var redo med kameran och en snabb titt på displayen: det var en bild jag drömt om att ta. Nu var resten av dagen bonus.